Wat kun je doen aan geluidsoverlast van je warmtepomp of airco - na plaatsing?

Wat kun je doen aan geluidsoverlast van je warmtepomp of airco - na plaatsing?

Ook wanneer u uw warmtepomp of airco al geplaatst heeft, zijn er verschillende maatregelen te nemen om de geluidsoverlast te verminderen of zelfs in zijn geheel weg te nemen.

Na plaatsing is het vaak het interessants om te kiezen voor een geluidsdempende oplossing. Daarnaast kunt u in sommige gevallen ook kiezen voor het verplaatsen van de buitenunit. Of natuurlijk een combinatie van beide. Houd er rekening mee dat de warmtepomp installateur vrijwel altijd kosten in rekening brengt voor het verplaatsen van de buitenunit.

Indien het niet noodzakelijk is om de warmtepomp te verplaatsen, dan is ons advies om te kiezen voor een geluidsdempende maatregel. Dit lost het probleem namelijk op, in plaats dat u het probleem verplaatst. In deze blog vertellen we u over de geluidsreducerende maatregelen die u kunt nemen:

1) Maak gebruik van geluidsdempende maatregelen

Er zijn verschillende geluidsdempende maatregelen die u kunt nemen om de geluidsoverlast van uw buitenunit te verminderen:

  • Het plaatsen van big feet. Dit is een hele effectieve manier om het contactgeluid sterk te verminderen. Dit is met name belangrijk wanneer de buitenunit op een aanbouw of op het dak staat
  • Daarnaast kun je ervoor kiezen om het geluid van de buitenunit af te schermen. Een goede manier om dit te doen is d.m.v. een geluidsdempende schutting (bijvoorbeeld een schutting van kokosvezel). Op deze manier kunt u het geluid bijvoorbeeld afschermen van de erfgrens, zodat de buren er geen last van hebben. Ook kunt u dit natuurlijk doen richting uw eigen tuin / woning. Bij het afschermen van het geluid is het belangrijk dat u rekening houdt met weerkaatsing van het geluid, in het bijzonder wanneer je het geluid met een "normale" muur afschermd. Door weerkaatsing neemt het geluid achter de afscherming af, maar voor de afscherming wordt het geluid juist versterkt. Let hier dus op als u bijvoorbeeld een afscherming plaatst op de erfgrens. Dit kan zorgen voor een sterke toename van het geluid op uw eigen perceel. Het kiezen van een geluidsdempende afscherming verminderd deze weerkaatsing.
  • Ook kunt u kiezen voor het plaatsen van een geluidsdempende omkasting, rondom uw warmtepomp of airco. Dit is de meest structurele oplossing om het geluidsprobleem van uw warmtepomp weg te nemen. Een kwalitatieve hoogwaardige suskast dempt het geluid door gebruik te maken van zowel massa als geluidsabsorberend materiaal. Het grote verschil tussen een geluidsdempende omkasting t.o.v. de eerder genoemde oplossingen is dat in het geval van een omkasting, de overlast bij de bron wordt aangepakt (in plaatst van verplaatst zoals -deels het geval- bij de andere oplossingen).
  • Een van de sterkst dempende suskasten op de markt zijn de omkastingen van Reducd. De Reducd suskast dempt zo'n 14 dB(A). In praktijk betekent dit dat na het plaatsen van de suskast de warmtepomp dichtbij de erfgrens mag worden geplaatst, terwijl u blijft voldoen aan de regelgeving uit het Bouwbesluit 2012. Inclusief akoestische omkasting van Reducd wordt er op zo'n 1 tot 2 meter afstand tot de erfgrens in de meeste gevallen voldaan aan de aangescherpte geluidseisen. Hierdoor biedt een suskast u een structurele oplossing tegen de geluidsoverlast, en de vrijheid om de buitenunit weer vrijwel overal te kunnen plaatsen (ook bij de erfgrens, of dichtbij een slaapkamerraam).
    De Reducd suskast is in vrijwel alle situaties te installeren. Buitenunits op het maaiveld, buitenunits op hoogte (bijvoorbeeld op een platdak) zijn mogelijk met het vrijstaand model. Voor buitenunits staant tegen de gevel, of dichtbij de gevel, is het Reducd wandmodel geschikt als geluidsdempende oplossing. Beide modellen worden in verschillende standaardmaten uitgevoerd waardoor het voor de meeste situaties mogelijk is een suskast uit voorraad te leveren. Als dit niet mogelijk is dan biedt Reducd ook de mogelijkheid tot het leveren van een maatwerk oplossing. Lees meer over de Reducd maatwerkoplossingen in deze blog

Wilt u weten welke geluidsdempende maatregel het beste past in uw situatie? Download dan hier het complete Reducd e-book, of neem contact met ons op en we adviseren u graag.  

 

 


Laat een reactie of vraag achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.