Airco ombouw: Is dat een goed idee?

Airco ombouw: Is dat een goed idee?

De zomer staat weer voor de deur, en daarmee beginnen de airco's ook weer uit hun winterslaap te komen. Ideaal tegen hitte binnenshuis, maar helaas zorgen deze airco's ook regelmatig voor geluidsoverlast: De buitenunit van de airco maakt een brommend geluid.
Bij REDUCD zien we dat deze geluidsoverlast van airco's zowel wordt ervaren door de woningeigenaren als de buren. Veel mensen komen dan ook bij ons met de vraag: Is een airco omkasting een goed idee tegen deze geluidsoverlast? In deze blog leggen we uit wat voor airco buitenunit omkastingen er zijn, en wat de voordelen en nadelen zijn van deze opties. 

Ombouw airco buitenunit: Verschillende soorten

Voor airco's zijn er in grote lijnen 3 verschillende soorten airco ombouw kasten voor de buitenunit, namelijk:

  1. Een zelf getimmerde airco ombouw van hout
  2. Een esthetische airco ombouw voor je buitenunit
  3. Een akoestische airco ombouw om het geluid van de buitenunit te dempen

Om te beslissen welke oplossing het beste past in jouw situatie, is het belangrijk om na te gaan welk probleem je op wilt lossen. Wil je een airco ombouw vanuit een esthetisch oogpunt, dus om je 'lelijke' airco weg te werken in een kast? Wil je het geluid van je airco buitenunit dempen? Of is een combinatie van beide, esthetiek en geluid, de reden om voor een airco ombouw te gaan?

Als esthetiek de enige reden is om een ombouw voor je airco buitenunit te willen, dan zijn optie 1, 2 en 3 alle drie geschikt. Als geluiddemping de belangrijkste reden is om een airco ombouw voor buiten aan te schaffen, dan is optie 3 het meest geschikt. In onderstaand overzicht geven we de voordelen en nadelen van alle 3 de opties: 

  1. Een zelf getimmerde houten ombouw voor je airco
    + Goedkoop: Een zelfgetimmerde airco ombouw is natuurlijk goedkoop.
    + Airco onttrokken uit het zicht.
    - Werkt als een klankkast en versterkt dus het geluid.
    - Kost tijd om te maken, en niet iedereen zal dit zelf kunnen.
    - Je loopt het risico dat de omkasting te 'dicht' is, waardoor het een negatieve impact heeft op het rendement van je airco.
  2. Een esthetische ombouw airco
    + Met een esthetische cover wordt je airco weggewerkt in een kast, daamee wordt de airco onttrokken uit het zicht. Esthetische covers zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.
    + Een esthetische airco ombouw is relatief goedkoop.
    - Werkt als een klankkast en versterkt dus het geluid met zo'n 7 dB(A): Het brommend geluid van je airco buitenunit wordt hierdoor dus harder. 
    - Heeft een sterke impact op het rendement van je airco
    Door recirculatie van de lucht kan een esthetische ombouw zorgen voor een rendementsverlies tot 30%.
    - Kwalitatief laagwaardige producten (o.a. roestvorming).
  3. Een akoestische ombouw voor je airco 
    + Geluidsoverlast wordt aangepakt.
    De REDUCD omkasting reduceert het geluid van je airco met zo'n 14 dB(A).
    + Airco wordt ontrokken uit het zicht.
    De REDUCD omkasting voor je airco is, indien gewenst, in elke RAL-kleur verkrijgbaar. 
    + Kwalitatief hoogwaardige producten met lange levensduur. 
    De REDUCD geluiddempende omkastingen voor je airco zijn gemaakt van Magnelis, en hebben daarom een zeer hoge corrosiebestendigheid. 
    + Minimale impact op het rendament van je airco. 
    De REDUCD airco omkastingen hebben met zo'n 2-4% rendementsverlies een minimale impact op het rendement van je airco. 
    + Verschillende standaardmaten en de mogelijkheid tot maatwerk.
    Zoek je een ombouw voor je airco buitenunit tegen de muur? Wil je het geluid aanpakken van je airco op het plat dak? 
    Bij REDUCD hebben we verschillende omkastingen uit voorraad leverbaar, inclusief een wandmodel voor airco's tegen de muur. 
    Past een van de standaardmaten niet in je situatie? Geen probleem, wij hebben de productie in-huis, dus maatwerk behoort tot de mogelijkheden. 
    - Prijstechnisch zijn deze omkastingen duurder dan de overige 2 opties. 
    Bekijk de REDUCD website voor de actuele prijzen. 

De REDUCD warmtepomp en airco ombouw buitenunit

Bij REDUCD produceren we akoestische ombouwen voor warmtepompen en airco's. Het buitendeel - het deel wat zorgt voor de meeste geluidsoverlast - van een airco en warmtepomp zijn qua techniek vergelijkbaar. Om die reden zijn de akoestische omkastingen voor beide buitenunits (de airco en de warmtepomp) vergelijkbaar. Alle REDUCD omkastingen zijn dus ook geschikt voor airco's.
Door onze verschillende modellen, het vrijstaand model en het wandmodel, hebben we voor elke airco, ongeacht de opstelling, een passende ombouw. Ook voor airco buitenunits tegen de muur. In praktijk zien we dat een REDUCD maat S ombouw vaak geschikt is voor airco's. Om te weten of dit ook voor jouw airco geldt kun je je gegevens onderaan deze website achterlaten en dan krijgt je geheel vrijblijvend een prijsopgave voor jouw situatie. 

Welke airco behuizing past het beste bij mijn airco buitenunit? 

Overweeg je de aanschaf van een airco ombouw? Bedenk dan goed om welke reden je deze airco behuizing wilt aanschaffen en selecteer de optie die het beste past bij jouw situatie. 

Heb je vragen over bovenstaande keuzes? Zoek je een airco ombouw met uitstekende kwaliteit? Of ben je benieuwd of een geluiddempende omkasting voor je airco de oplossing is voor jouw buitenunit? Laat je gegevens achter via onderstaand formulier en we denken - geheel vrijblijvend en kosteloos - met je mee. Je mag natuurlijk ook contact opnemen door te bellen of te mailen.  


Vragen? Bel Reducd op: 06-23041849

En we helpen u direct!

We zijn van ma t/m za van 08:00-20:00u bereikbaar op bovenstaand telefoonnummer.

Wilt u liever door ons gebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter en we nemen - geheel vrijblijvend - contact met u op.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.