Geluidsoverlast warmtepomp of airco oplossingen

Geluiddempende kast warmtepomp in tuin

Ervaar je overlast van je warmtepomp, of die van je buren? Geen zorgen: Ook wanneer je jouw warmtepomp of airco al geplaatst hebt, zijn er verschillende maatregelen te nemen om de geluidsoverlast te verminderen of zelfs in zijn geheel weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen of aan het kiezen van een geluiddempende warmtepomp omkasting. In deze blog vertellen we je precies welke opties je hebt. 

Hoe neem ik de geluidsoverlast van mijn warmtepomp weg?

Na plaatsing heb je over het algemeen 2 methoden om de geluidsoverlast aan te pakken:

  1. Het verplaatsen van de warmtepomp naar een plek waar deze voor minder overlast zorgt;
  2. Het plaatsen van geluiddempende maatregelen, zoals een geluiddempende kast voor je warmtepomp.

Moet ik mijn warmtepomp verplaatsen, of kan ik het beste kiezen voor een geluiddempende kast?

Natuurlijk is het moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. Ieder situatie is anders en vraagt om een andere oplossing.
Maar, in de regel is het zo dat na plaatsing het kiezen van een geluiddempende oplossing vaak de beste oplossing is.
Waarom? Dit lost het geluidsprobleem namelijk op, in plaats van dat je het probleem verplaatst naar een andere plek in je tuin of die van je buren.

Hoe kan ik het geluid van mijn warmtepomp het beste dempen?

Er zijn verschillende geluiddempende maatregelen die je kunt nemen om de geluidsoverlast van je buitenunit te verminderen:

  • Het plaatsen van big foot. Dit is een effectieve manier om het contactgeluid te verminderen, en met name belangrijk wanneer de buitenunit op een aanbouw of dak staat;
  • Je kunt er ook voor kiezen om het geluid dat de buitenunit produceert af te schermen. Een goede manier om dit te doen is met behulp van een geluiddempende schutting, bijvoorbeeld een van kokosvezel. Op deze manier kan je het geluid bijvoorbeeld afschermen van de erfgrens zodat de buren er geen last van hebben. Bij het afschermen van het geluid is het belangrijk dat je rekening houdt met weerkaatsing van het geluid, in het bijzonder wanneer je het geluid met een bakstenen muur afschermt. Door weerkaatsing neemt het geluid achter de afscherming af, maar ervoor wordt het juist versterkt met zo'n drie dB(A). Let hier dus op als je bijvoorbeeld een afscherming plaatst op de erfgrens. Dit zorgt voor een toename van het geluid op je perceel. Het kiezen van een geluiddempende afscherming (zoals een van kokosvezel) verminderd deze weerkaatsing.
  • Om de geluidsoverlast structureel aan te pakken, is een geluiddempende kast voor een warmtepomp het meest geschikt. Een dergelijke suskast dempt het geluid door gebruik te maken van zowel massa als geluidsabsorberend materiaal. Het grote voordeel van een geluiddempende kast voor een warmtepomp in vergelijking met de eerder genoemde oplossingen is dat de overlast bij de bron wordt aangepakt in plaats van verplaatst. Een van de sterkst dempende suskasten op de markt zijn de omkastingen van REDUCD. De REDUCD suskast dempt ongeveer 14 dB(A). In de praktijk betekent dit dat na het plaatsen van de suskast de warmtepomp al dichtbij de erfgrens mag worden geplaatst. Op zo'n 1 tot 2 meter afstand tot de erfgrens wordt in de meeste gevallen voldaan aan de aangescherpte geluidseisen. Hierdoor biedt een suskast je een structurele oplossing tegen geluidsoverlast. Daarnaast biedt het je de vrijheid om de buitenunit weer vrijwel overal, ook bij de erfgrens of onder een slaapkamerraam, te kunnen plaatsen. De REDUCD suskast is in vrijwel alle situaties te installeren. Buitenunits op het maaiveld, buitenunits op hoogte – bijvoorbeeld op een platdak – zijn mogelijk met het vrijstaand model. Voor buitenunits tegen de gevel, of dichtbij de gevel, is het REDUCD wandmodel geschikt als geluiddempende oplossing. Beide modellen worden in verschillende standaardmaten uitgevoerd waardoor het meestal mogelijk is een geluiddempende kast voor je warmtepomp uit voorraad te leveren. Als deze standaardmaten niet passen in je situatie, dan biedt REDUCD ook de mogelijkheid tot het leveren van maatwerk warmtepomp omkasting. 

Wilt u weten welke geluiddempende maatregel het beste past in uw situatie?

  • Download dan hier het complete Reducd e-book en leer meer over dit onderwerp;
  • Plan een gratis adviesgesprek op locatie in met een van onze geluidsexperts en leer welke oplossing het beste werkt voor u;
  • Neem direct contact met ons op en we adviseren u graag.

Vragen? Bel Reducd op: 06-23041849

En we helpen u direct!

We zijn van ma t/m za van 08:00-20:00u bereikbaar op bovenstaand telefoonnummer.

Wilt u liever door ons gebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter en we nemen - geheel vrijblijvend - contact met u op.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.