Airco geluid dempen: overlast door toename

Geluidsoverlast van airco's neemt toe

Sterke toename van aantal airco’s

De afgelopen jaren zien we een sterke toename van het aantal airco’s in Nederland. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor deze sterke toename, o.a. de hete zomers van afgelopen jaren, het thuiswerken door de corona pandemie, en door de stijgende huizenprijzen kiezen mensen er vaker voor om hun zolder te verbouwen tot extra slaapkamer of thuiswerkenkantoor. 

Logisch dat met door deze combinatie van factoren er vaker voor gekozen wordt om een airco te plaatsen. Het zorgt voor een veel prettiger leefklimaat in huis. Helaas zitten er ook nadelen aan dit toenemend aantal airco’s.  

In dit artikel wordt er gefocust op het nadeel rondom de geluidsoverlast door dit toenemend aantal airco’s. 

Geluidsoverlast door airco unit

Regelmatig krijgen wij de vraag of je dan daadwerkelijk geluidsoverlast kunt ervaren van een airco unit. Afhankelijk van de situatie (o.a. type airco en de afstand tot woonomgeving) is het zeker mogelijk dat er geluidsoverlast wordt ervaren door een airco unit. Helemaal omdat airco’s vaak in de zomer draaien, waardoor de ramen en deuren meer open staan. 

Regels rondom geluid van airco unit

Doordat je zeker geluidsoverlast kan ervaren van een airco zijn hier in het Bouwbesluit regels voor afgesproken over de maximale geluidsdruk op de erfgrens. De wetgeving qua geluid voor airco’s is gelijk aan de wetgeving voor warmtepompen. In het kort is de nieuwe wetgeving dat airco units op de erfgrens maximaal 45 dB(A) overdag mogen produceren, en maximaal 40 dB(A) ‘s nachts. Indien er sprake is van tonaal geluid dan vindt er nog een tonaliteitscorrectie plaatst van 5 dB(A), en is het maximum overdag dus 40 dB(A) en ‘s nachts 35 dB(A). 

Geluid dempen van de airco unit

Indien je geluidsoverlast ervaart van een airco van jou of van je buren kan je verschillende stappen ondernemen. Hieronder beschrijven we een aantal mogelijke stappen die je kan ondernemen. Indien je vragen hebt wat de beste oplossing is voor jouw situatie dan kan je altijd contact met ons opnemen voor een geluidsmeting en advies. 

  • Je kan de buitenunit van je airco verplaatsen zodat zowel jij als je buren hier minder tot geen overlast meer van ervaren. Het is natuurlijk afhankelijk van je woonsituatie of dit een oplossing is. Bij kleinere tuinen kan dit zorgen voor het verplaatsen van het probleem, bijvoorbeeld van jou naar je buren. 
  • Je kunt een geluidsmeting laten uitvoeren, bijvoorbeeld door een geluidsadviseur binnen ons netwerk. Voor vragen hierover kan je contact met ons opnemen.
  • Je kunt een Reducd geluidsdempende omkasting plaatsen rondom de buitenunit van de airco om het geluidsniveau te verlagen. In de meeste gevallen is zo’n 'suskast' genoeg om de geluidsoverlast van een airco unit weg te nemen. 

Vragen? Bel Reducd op: 06-23041849

En we helpen u direct!

We zijn van ma t/m za van 08:00-20:00u bereikbaar op bovenstaand telefoonnummer.

Wilt u liever door ons gebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter en we nemen - geheel vrijblijvend - contact met u op.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.