Wetgeving geluidsoverlast warmtepompen

Wetgeving geluid warmtepompen Bouwbesluit 2012 uitgelegd

 In dit artikel geven we u meer informatie over de aangescherpte regelgeving voor geluid afkomstig van warmtepompen en airco units. Voordat we dat doen, leggen we eerst kort uit hoe een warmtepomp geluid produceert.

Wat in de warmtepomp zorgt voor geluidsoverlast?

Een warmtepomp heeft twee belangrijke geluidsbronnen, namelijk de compressor en de ventilator. Als de warmtepomp aan staat produceren zowel de compressor als de ventilator gelijktijdig geluid. Dit geluid verlaat de warmtepomp hoofdzakelijk via de 2 volgende manieren:

  • Via de metalen constructie van de warmtepomp;
  • Via het ventilatierooster.

Doordat warmtepompen dit geluid uitstralen kan dit impact hebben op het leefcomfort van omwonenden. Om die reden heeft de overheid besloten de regelgeving voor het geluid van warmtepompen en airco units aan te scherpen.

Regelgeving geluid warmtepompen - Bouwbesluit 2012

Per 1 april 2021 is de regelgeving voor het geluid van de buitenunit van warmtepompen en airco's aangescherpt. Deze aangescherpte regelgeving wordt beschreven in het "Bouwbesluit 2012".

In het kort zijn de aangescherpte geluidseisen voor grondgebonden woningen alsvolgt: 

  • Maximaal 40 decibel geluidsdruk op de erfgrens 's nachts (19:00-07:00u);
  • Indien de warmtepomp beschikt over een fluisterstand (of “silent mode”) dan mag de maximale geluidsdruk op de erfgrens overdag 5 dB(A) hoger liggen, dus 45 dB(A) overdag (07:00-19:00u);
  • Indien er sprake is van tonaal geluid treedt er een correctie op van 5 dB(A). In dat geval is de maximum geluidsdruk die de warmtepomp produceert overdag 40 dB(A) en ‘s nachts 35 dB(A);
  • Deze zelfde geluidseisen zijn gesteld aan de dichtstbijzijnde te openen ramen of deuren van aanliggende woningen (de buren). Het kan soms voorkomen (bijvoorbeeld door afscherming), dat de geluidseisen op de erfgrens wel gehaald worden, maar bij de dichtstbijzijnde te openen ramen of deuren van de buren niet;
  • Deze eisen zijn alleen van toepassing op de woningen van de buren, en deze gelden dus niet op het eigen perceel/de eigen woning.

Voor appartementen gelden dezelfde eisen, met een uitzondering:

  • Bij appartementen gelden dezelfde geluidseisen, maar daar zijn de dichtstbijzijnde te openen ramen of deuren van de nabijgelegen woningen leidend.

Wanneer gelden de aangescherpte geluidseisen voor warmtepompen?

Vaak krijgen we de vraag wanneer deze geluidseisen van kracht zijn. De twee belangrijkste richtlijnen wanneer deze regelgeving van kracht is, hebben we hieronder voor u samengevat: 

  • Plaatsing na 1 april 2021: Belangrijk is om te weten dat deze geluidseisen betrekking hebben op de buitenunits van warmtepompen en airco units die na 1 april 2021 zijn geplaatst (incl. bij vervanging van bestaande systemen). De uitzondering hierop zijn de units waar voor 1 april 2021 al een vergunning voor is afgegeven, deze hoeven nog niet te voldoen aan de aangescherpte regelgeving.
  • Alleen bij woonbestemming: Ook hebben de geluidseisen alleen betrekking op woonbestemmingen. Als u een warmtepomp plaatst, en uw perceel grenst aan bijvoorbeeld de weg, een winkel, of de bibliotheek, dan hoeft u op deze perceelgrens niet te voldoen aan deze wetgeving.

Hoe weet je of je - nog te plaatsen - warmtepomp voldoet aan deze aangescherpte geluidregelgeving? 

Om te weten of uw opstelling voldoet aan de aanscherpte regelgeving maken we onderscheid tussen de twee verschillende situaties, namelijk voorafgaand aan plaatsing en na plaatsing.

  • Voorafgaand aan plaatsing: Indien u een vergunning moet aanvragen voor het plaatsen van de warmtepomp of airco, dan dient u hierin aannemelijk te maken dat deze installatie voldoet aan de aangescherpte geluidseisen. Om dit aannemelijk te maken voorafgaand aan plaatsing, heeft de overheid een rekentool ontwikkeld. Met behulp van deze rekentool kan je aannemelijk maken of de installatie aan de geluidseis zal voldoen. Deze rekentool is hier te vinden;
  • Na plaatsing: Ook na plaatsing kan de rekentool van de Rijksoverheid gebruikt worden om te berekenen of uw situatie aan de aangescherpte geluidseisen voldoet. Mochten er toch twijfels zijn of de situatie in werkelijkheid ook voldoet, dan kan er ook een geluidsmeting uitgevoerd worden. 

Heb je hulp nodig bij het invullen van de rekentool? Lees dan deze blog waarin we de rekentool stap-voor-stap uitleggen. 

Indien u vragen heeft over deze aangescherpte regelgeving, laat deze achter onderaan dit bericht of neem contact met ons op.


Laat een reactie of vraag achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.