De Overheids Rekentool Geluid Warmtepompen en Airco's - Stap voor Stap uitgelegd

Rekentool geluid warmtepompen

Gaat u een warmtepomp plaatsen? Het kan zijn dat u in uw gemeente hier een vergunning voor moet aanvragen, inclusief geluidsberekening. In deze blog leggen we u stap-voor-stap uit hoe u deze geluidsberekening uit kunt voeren. 

Vergunning nodig voor het plaatsen van een warmtepomp?

Sommige gemeenten vereisen een vergunning voor het plaatsen van een warmtepomp. Bij de vergunningsaanvraag van uw warmtepomp of airco dient u voorafgaand aan plaatsing aannemelijk te maken dat deze installatie voldoet aan de geluidseisen

Omdat niet heel Nederland een geluidsexpert is, heeft de overheid hier een Rekentool voor laten ontwikkelen. Deze rekentool kan in de meeste situaties gebruikt worden om te berekenen of de situatie voldoet aan de geluidseisen. 

In deze blog willen we u stap-voor-stap uitleggen hoe deze rekentool is opgebouwd, en hoe u deze zelf kunt gebruiken. Door middel van deze uitleg bent u in de meeste gevallen zelf in staat deze rekentool correct in te vullen, zonder dat u dit avonden kosten ;)

Onderaan deze pagina staat de link naar de overheids rekentool Geluid Warmtepompen en Airco's & de bijbehorende handleiding. De rekentool kan niet gebruikt worden in meer complexe situaties. In dat geval dient u een geluidsberekening uit te laten voeren door een geluidsexpert.

In deze blog leggen we de Rekentool in hoofdlijnen uit, met het doel om u zo goed mogelijk te helpen deze correct in te vullen. Achteraan dit stappenplan hebben we een screenshot ingevoegd van de rekentool, met daarin aangegeven welke velden er bij elke stap ingevuld dienen te worden.

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 0:
Is de rekentool geschikt voor mijn situatie?

De rekentool kan niet gebruikt worden in de volgende situaties:

 • Bij plaatsing van meerdere warmtepompen;
 • Bij percelen of gebouwen die niet rechthoekig zijn;
 • Bij appartementen met grote balkons waarbij de unit niet tegen de gevel staat.

Indien uw situatie beschreven staat in bovenstaande opsomming, dan is de rekentool niet geschikt en dan adviseren we om een geluidsdeskundige te raadplegen. U kunt contact opnemen met REDUCD en wij verwijzen u gratis door naar een Geluidsexpert uit ons netwerk. 

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 1:
Kies uw situatie

Stap 1 voor het gebruik van de rekentool is het kiezen van de juiste situatie.

Er zijn 5 situaties om uit te kiezen:

 • Gg_1: Buitenunit op het maaiveld;
 • Gg_2: Op aanbouw, tegen de woning;
 • Gg_2A: Op bouwwerk achter in de tuin (bijv. op een schuurtje);
 • Gg_3: Op het dak;
 • AP: Plaatsing bij appartement (gevel, galerij, balkon, inwendig balkon, dak).

Grafische weergave van deze situaties:

 • Gg_1: Buitenunit op het maaiveld

 Rekentool overheid Warmtepomp op het maaiveld Uitleg

 • Gg_2: Op aanbouw, tegen de woning

 Rekentool Overheid Geluid Uitleg Warmtepomp op aanbouw

 • Gg_2A: Op bouwwerk achter in de tuin (bijv. op een schuurtje)

 Rekentool Overheid Uitleg Warmtepomp op schuur

 • Gg_3: Op het dak

 Rekentool Overheid Uitleg Warmtepomp op het dak van woning

 • AP: Plaatsing bij appartement (gevel, galerij, balkon, inwendig balkon, dak)

Rekentool Overheid Uitleg Warmtepomp bij appartement

Als u duidelijk heeft welke optie de situatie van uw opstelling het beste weergeeft, kies dan deze situatie voor de verdere berekening. Kies in de Rekentool (de Excel) het tabblad van de door u gekozen situatie om daarin de berekening uit te voeren. De overige tabbladen in de Excel mag u volledig negeren.

Nu u de juiste situatie heeft geselecteerd kunt u, bij vragen die niet behandeld worden in deze blog, in de Handleiding naar de uitleg voor uw situatie gaan.

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 2:
Invoeren geluidsvermogenniveau van de warmtepomp of airco

Nadat u weet welke situatie u dient te kiezen, kunt u de geluidsgegevens van de buitenunit invullen.

U dient het geluidsvermogenniveau in te vullen (let op, dit is echt iets anders dan de geluidsdruk die vaak gegeven wordt), een eventuele tonaliteitscorrectie, en de marge. Deze informatie kunt u meestal vinden in de folder van uw warmtepomp of airco. Zo niet, dan kan de leverancier deze informatie aan u verstrekken.

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 3:
Het invoeren van de perceelsgrenzen (coördinaten)

De volgende stap is het invoeren van de perceelsgrenzen in de tool. Op de perceelgrens moet namelijk voldaan worden aan de geluidseisen uit het Bouwbesluit 2012. Een uitgebreide beschrijving hoe u de coördinaten van de gevel moet kiezen wordt gegeven in de Handleiding. Lees hierbij alleen het hoofdstuk wat van toepassing is op uw situatie. Het is belangrijk om te weten dat de coördinaten van de perceelgrens leidend zijn voor het bepalen van de volgende invoerpunten. Deze worden allemaal bepaald t.o.v. de perceelsgrenzen.

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 4:
Het invoeren van de locatie (coördinaten) van de buitenunit

Nu de gegevens van we buitenunit zijn ingevuld, is de volgende stap het invoeren van de locatie t.o.v. de gevel. Dit gebeurd a.d.h.v. de coördinaten vanaf het midden van de warmtepomp (met als uitzondering bij de hoogte, daarmee pak je 2/3e van de warmtepomp). Indien u vragen heeft over deze stap, dan kunt u het beste het hoofdstuk van de door uw gekozen situatie in de Handleiding erbij pakken. Hierin wordt zeer uitgebreid beschreven welke coördinaten u dient te pakken, incl. voorbeelden.

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 5:
Het invoeren van de gevel (coördinaten)

I.v.m. eventuele reflecties door de gevel, moeten ook de coördinaten van de gevel ingevuld worden.

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 6:
Vul eventuele aanvullende ontvangstposities in

De aangescherpte geluidseisen zijn niet alleen van toepassing op de erfgrens. Ook bij nabij gelegen te openen ramen of deuren dient de buitenunit te voldoen aan de aangescherpte geluidseisen. Als de warmtepomp bijvoorbeeld achter een afscherming staat (een muur), of wanneer de buitenunit op hoogte is geplaatst, kan het zijn dat er op de erfgrens wel wordt voldaan aan de regelgeving, maar bij nabij gelegen te openen ramen of deuren niet. Om de coördinaten van de nabijgelegen te openen ramen of deuren te berekenen, dient u te rekenen met het midden van de deur of het raam.

Het is hierbij belangrijk om te weten dat het hier niet gaat om de ramen en deuren van uw eigen woning, maar alleen deze van de buren.

Vul nvt in bij de rij "Xontv" wanneer niet gekeken hoeft te worden naar aanvullende posities. Indien u de geluidsberekening uitvoert voor een Appartement (tab: AP) dan dient u de coördinaten van alle omliggende te openen ramen en deuren in te vullen.

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 7:
Vul uw gegevens in, en de aanvullende informatie over de buitenunit

Voor een complete geluidsberekening dient u ook de gegevens over het plan, en aanvullende gegevens over de buitenunit in te geven.

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 8:
Optioneel - Vul de aanvullende gegevens in (welke dit zijn is afhankelijk van de door u gekozen situatie)

In het voorbeeld wat wij gebruiken onderaan deze blog, situatie Gg_1, gaat dit om afschermende tuinmuren, indien die aanwezig zijn. Zo niet, dan kan deze kolom leeg worden gemaakt. Bij Gg_2 gaat dit om de coördinaten van de aanbouw, bij Gg_2A om de coördinaten van het bouwwerk waar de buitenunit op staat.

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 9:
Controleer de situatie?

Nu zijn alle gegevens ingevuld. U kunt rechts een schematische weergave zien van de situatie. Klopt dit? Dan heeft u de gegevens waarschijnlijk correct ingevuld.

Rekentool Geluid warmtepompen Stap 10:
Voldoet de situatie?

Nu kunt u kijken of de situatie, zonder aanvullende geluiddempende kast voor uw warmtepomp, voldoet. Dit kunt u helemaal onder in de Excel zien (zie illustratie).

Als de situatie voldoet, dan is dit goed nieuws, en zijn er, voor de aangescherpte geluidseisen, geen geluiddempende warmtepomp kast nodig. 

In onderstaande afbeelding vindt u een screenshot van de rekentool (situatie Gg_1) inclusief de velden die van toepassing zijn op de eerder beschreven stappen.

Voldoet uw situatie niet? Bekijk dan onderstaande links om te leren wat u het beste kunt doen in uw situatie: bekijk dan onderstaande links:

 • Download dan hier het complete Reducd e-book en leer meer over dit onderwerp;
 • Plan een gratis adviesgesprek op locatie in met een van onze geluidsexperts en leer welke oplossing het beste werkt voor u;
 • Neem direct contact met ons op en we adviseren u graag.Overheidsrekentool geluid warmtepompen stap-voor-stap uitgelegd 

Vragen? Bel Reducd op: 06-23041849

En we helpen u direct!

We zijn van ma t/m za van 08:00-20:00u bereikbaar op bovenstaand telefoonnummer.

Wilt u liever door ons gebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter en we nemen - geheel vrijblijvend - contact met u op.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.