Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Warmtepompen kunnen flink wat lawaai maken, en 75 dB is geen uitzondering. Jij wilt misschien liever een warmtepomp die zo min mogelijk lawaai maakt. Laten we eens inzoomen op het gemiddelde geluidsniveau van een warmtepomp, en hoe je dat eenvoudig naar beneden kunt brengen. Waar let je op en wat zijn goedkope en slimme oplossingen voor een warmtepomp met weinig geluid? Je leest het hier!

Let op: het werkelijke geluidsniveau zoals gemeten bij jou thuis is vaak anders dan wat de fabrikant aangeeft. Je leest hier ook waarom dat is en hoe dat precies zit.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp? Stil versus luid! 

Een gemiddelde warmtepomp produceert 68-72 dB aan geluid. Het is echter belangrijk om te weten dat de ene warmtepomp de andere niet is, en dat de hoeveelheid geluid sterk afhangt van het merk en model. De meest stille warmtepompen produceren minder dan 68 dB aan geluid, waarbij de meest stille warmtepomp van het moment 60 dB is. De meest luide warmtepompen die dus veel lawaai maken, produceren zelfs tot 80 dB.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp:

  • Stille warmtepomp: 60 tot 68 dB
  • Gemiddelde warmtepomp: 68 tot 72 dB
  • Luidruchtige warmtepomp: 73 tot 80 dB

Dit warmtepomp geluid is vergelijkbaar met:

  • Stille warmtepomp: normaal gesprek, elektrische tandenborstel, vaatwasser geluid.
  • Gemiddelde warmtepomp: verkeer op de snelweg, wasmachine, druk kantoor.
  • Luidruchtige warmtepomp: stofzuiger, F16 straaljager op 3km, toilet doorspoelen.

LET OP, warmtepomp geluidsniveau niet altijd correct

Het is belangrijk om te weten dat het geluid van een warmtepomp zoals fabrikanten dat aangeven bij aankoop, in veel gevallen niet overeenkomt met de daadwerkelijke meting. Bij REDUCD meten we de werkelijke geluidsopbrengst van jouw warmtepomp bijvoorbeeld na, en deze valt vaak hoger uit dan wat de fabrikant aangaf. Hoe komt dit?

Uiteraard willen fabrikanten het geluidsniveau van de warmtepomp zo laag mogelijk hebben. Dat is interessanter, want consumenten kopen liever een warmtepomp met een lager geluidsniveau. Zij houden daarom de norm aan die voor de meting het meest interessant is, en dat is anders dan het werkelijke niveau bij jou thuis.

Kortom, de meting wordt gedaan onder ideale omstandigheden in een laboratorium. Het werkelijke geluidsniveau in niet-ideale omstandigheden, bijvoorbeeld bij jou thuis aan de muur in het Nederlands klimaat, komt gemiddeld gezien hoger uit.

Bij REDUCD doen we jaarlijks honderden metingen en merken we dat het geluidsniveau van de warmtepomp gemiddeld gezien 9 dB hoger uitkomt dan wat de fabrikant aangaf. Dit is getest onder verschillende merken en modellen.

Lawaai warmtepomp: welke factoren hebben invloed?

Zoals je net kon lezen, heeft de manier, de plek en het moment van meten invloed op het aantal dB. Door 9 dB bij het in de gebruiksaanwijzing aangegeven dB van de warmtepomp op te tellen, kom je vaak realistischer uit.

Maar als je nog een warmtepomp moet kopen, dan wil je misschien ook weten waar je nog meer op kunt letten om een geluidsstille warmtepomp te bemachtigen. Hieronder vertellen we welke factoren invloed hebben op het geluid van de warmtepomp.

1.      Toerental van de warmtepomp

Hoe hoger het toerental, hoe meer lawaai zou je denken. Theoretisch gezien klopt dit ook. Toch raden we bij REDUCD aan om (voor het geluid) een warmtepomp met een net iets hoger toerental te kopen dan dat je nodig hebt. Hoe zit dat? Als je bijvoorbeeld een 10 kW model koopt en deze op 8 kW laat draaien (wat je nodig hebt), dan maakt de warmtepomp minder lawaai dan wanneer je een model van 8 kW koopt dat op maximale stand draait.

2.      De prijs van de warmtepomp

In de meeste gevallen kun je ervan uitgaan dat een duurdere warmtepomp minder geluid maakt dan een goedkope warmtepomp. Dat is ook te verklaren. Fabrikanten die stille warmtepompen produceren, die steken meer energie, tijd en geld in technieken om het apparaat zo stil mogelijk te maken. Dit is dan ook terug te zien in de verkoopprijs. Prijsverschillen kunnen zelfs oplopen tot meer dan €5.000.

TIP: Wil je graag op de centen letten? Dan kom je vaak voordeliger uit door een goedkope warmtepomp (die dus wat meer lawaai maakt), te combineren met een warmtepomp omkasting (die het geluid vervolgens naar beneden brengt). Je kunt dan zelfs qua geluidsniveau nóg lager uitkomen dan met een geluidsarme A-merk warmtepomp. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een geluid reducerende warmtepomp omkasting.

Warmtepomp maakt lawaai: wat te doen?

Als je eenmaal een warmtepomp hebt geïnstalleerd en daarna pas merkt dat hij toch meer lawaai maakt dan dat je in eerste instantie had gedacht of gehoopt, dan baal je misschien. Maar ja, hij is nu al geïnstalleerd, dus zoek je een andere oplossing.

Ook kan het zijn dat je een oud en luidruchtig model hebt (oude modellen zijn minder geoptimaliseerd op geluid en maken dus ook relatief gezien meer lawaai). Kun je dan het beste een nieuwe warmtepomp kopen? Nee hoor! Ook hier is er een uitkomst!

Een warmtepomp omkasting van REDUCD reduceert het geluid met zo'n 14 dB!

Warmtepomp geluid dempen met omkasting!

Het geluid van de warmtepomp dempen kan met een professionele warmtepomp omkasting. Ook hier geldt dat de ene omkasting de andere niet is. Vraag dus zeker na met hoeveel dB het geluid gereduceerd kan worden. Een vakkundig bedrijf zal metingen uitvoeren en de warmtepomp omkasting aanpassen op wat je nodig hebt. Bij REDUCD kunnen we het geluidsniveau van de warmtepomp met zo'n 14 dB verlagen.

Dat maakt een warmtepomp omkasting voor het dempen van het geluid een interessante en vaak ook voordelige oplossing. Zo kan dit voordeliger zijn dan een ‘dure en stille warmtepomp kopen’, en het is ook zeker goedkoper dan het vervangen van een nog werkende, luidruchtige warmtepomp.

Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan via deze link

Bij REDUCD kiezen we voor kwalitatieve en maatwerk omkastingen, zodat het geluid ook écht teruggebracht wordt. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar de kosten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We beantwoorden graag je vragen en maken een vrijblijvende offerte voor je op.

Stille warmtepomp met weinig geluid? REDUCD!

Zoals je leest hangt hoeveel geluid een warmtepomp maakt heel erg af van de specifieke warmtepomp en de gebruikte omkasting. Wil jij graag een stille warmtepomp? Kies dan voor een warmtepomp omkasting om het geluid flink te reduceren. Bij REDUCD informeren we je graag persoonlijk. Vertel ons welke warmtepomp je hebt, dan vertellen wij je vrijblijvend welke warmtepomp omkasting je nodig hebt en wat het je gaat kosten. Zo maak je een weloverwogen keuze of je het geluid van je warmtepomp wil reduceren.


Vragen? Bel Reducd op: 06-23041849

En we helpen u direct!

We zijn van ma t/m za van 08:00-20:00u bereikbaar op bovenstaand telefoonnummer.

Wilt u liever door ons gebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter en we nemen - geheel vrijblijvend - contact met u op.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.