Waarom maakt een warmtepomp geluid?

Waarom maakt mijn warmtepomp zo'n herrie?

Veel mensen zijn bekend met het feit dat een warmtepomp geluid maakt. Maar wat zorgt precies voor dit geluid? 

In deze blog leggen we dit voor je uit. 

Waarom maakt de buitenunit van een warmtepomp geluid?

De voornaamste geluidsbronnen van de buitenunit van warmtepompen zijn de ventilator en de compressor. De ventilator zorgt ervoor dat er lucht van buiten door de warmtewisselaar in de buitenunit stroomt. De warmtepomp onttrekt vervolgens warmte uit die buitenlucht, en deze warmte wordt gebruikt voor de verwarming van uw woning.

Naast de ventilator produceert ook de compressor geluid. De compressor zet de opgenomen warmte om in hogere temperaturen.

Een warmtepomp maakt meer geluid bij een hogere warmtevraag

Bij zowel de compressor als de ventilator geldt, hoe harder de warmtepomp moet werken, hoe meer geluid de compressor en de ventilator maken. Om deze reden maken warmtepompen meestal het meeste 'herrie' in de winter. Vanwege de koude buitentemperatuur vragen we in de winter meer warmte, en daarom werkt deze warmtepomp dan het hardst. Een airco of een zwembadwarmtepomp zal daarintegen veelal in de zomermaanden aan het werk zijn, waardoor deze ook voor meer overlast zorgt in deze maanden.  

Ervaar je geluidsoverlast van een warmtepomp? Lees dan deze blog met de beste tips om geluidsoverlast van een warmtepomp te verminderen.  
Ben je voornemens een warmtepomp te plaatsen en wil je geluidsoverlast voorkomen? Lees dan deze blog met de beste tips om geluidsoverlast van een warmtepomp te voorkomen

Laat onderaan dit artikel een reactie achter om gratis het Reducd e-book te ontvangen. In dit e-book leert u welke geluidsdempende maatregelen het meest geschikt zijn voor uw situatie. 


Laat een reactie of vraag achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.