Buitenunit warmtepomp: waarom maakt hij lawaai?

Geluidsmeting bij warmtepomp

Veel mensen zijn bekend met het feit dat een warmtepomp geluid maakt. Maar wat zorgt precies voor dit geluid? 

In deze blog leggen we dit voor je uit. 

Waarom maakt de buitenunit van een warmtepomp geluid?

De voornaamste geluidsbronnen van de buitenunit van warmtepompen zijn de ventilator en de compressor. De ventilator zorgt ervoor dat er lucht van buiten door de warmtewisselaar in de buitenunit stroomt. De warmtepomp onttrekt vervolgens warmte uit die buitenlucht, en deze warmte wordt gebruikt voor de verwarming van je woning.

Naast de ventilator produceert ook de compressor geluid. De compressor zet de opgenomen warmte om in hogere temperaturen.

Een warmtepomp maakt lawaai bij een hogere warmtevraag

Bij zowel de compressor als de ventilator geldt, hoe harder de warmtepomp moet werken, hoe meer geluid de compressor en de ventilator maken. Om deze reden maken warmtepompen meestal het meeste 'herrie' in de winter. Vanwege de koude buitentemperatuur vragen we in de winter meer warmte, en daarom werkt deze warmtepomp dan het hardst. Een airco of een zwembad warmtepomp zal daarentegen veelal in de zomermaanden aan het werk zijn, waardoor deze ook voor meer overlast zorgt in deze maanden.  

Ervaar je geluidsoverlast van een warmtepomp? Lees dan deze blog met de beste tips om geluidsoverlast van een warmtepomp te verminderen.  
Ben je voornemens een warmtepomp te plaatsen en wil je geluidsoverlast voorkomen? Lees dan deze blog met de beste tips om geluidsoverlast van een warmtepomp te voorkomen

Download gratis het REDUCD e-book. In dit e-book leert u welke geluiddempende maatregelen het meest geschikt zijn voor uw situatie. 


Vragen? Bel Reducd op: 06-23041849

En we helpen u direct!

We zijn van ma t/m za van 08:00-20:00u bereikbaar op bovenstaand telefoonnummer.

Wilt u liever door ons gebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter en we nemen - geheel vrijblijvend - contact met u op.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.