Wat voor warmtepompen zijn er, en welk type zorgt voor geluidsoverlast?

Geluidsmeting warmtepomp op dak

In de media wordt vaak geschreven over 'de geluidsoverlast van warmtepompen'. Ons inziens is dit wat kort door de bocht. Er zijn namelijk verschillende type warmtepompen, allen met eigen voor- en nadelen. 

In deze blog leggen we uit wat de vier meest voorkomende warmtepompen zijn. Daarnaast vertellen we welke van deze warmtepompen nu zorgen voor de geluidsoverlast waar men het vaak over heeft, en welke niet. 

4 Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn vier soorten warmtepompen te onderscheiden:

  • Grondwater-water warmtepomp: Met een water-water warmtepomp benut je de warmte van het grondwater om je woning te verwarmen. Dit is de meest efficiënte manier van verwarmen, ook bij flinke vorst, maar dit is ook verreweg het duurste systeem. Daarnaast is het niet overal toegestaan om een water-water warmtepomp aan te leggen vanwege de grondboringen die het vereist. Deze warmtepomp heeft geen buitenunit en zorgt daarmee buiten ook niet voor geluidsoverlast.
  • Grond-water warmtepomp: Het principe van een grond-water warmtepomp lijkt erg op dat van een water-water warmtepomp. Met behulp van een grond-water warmtepomp wordt de warmte om een woning te verwarmen uit de grond onttrokken in plaatst van uit het water. Ook deze vorm van verwarmen zorgt niet voor geluidsoverlast buiten.
  • Lucht-water warmtepomp: Dit is het type warmtepomp waar de meeste mensen aan denken als ze het woord "warmtepomp" horen. Ten opzichte van de 2 bovengenoemde opties, vergt dit type warmtepomp een veel kleinere investering. Er hoeven namelijk geen boringen in de grond gedaan te worden. De warmte wordt hier uit de lucht onttrokken en hiermee wordt water verwarmd, wat vervolgens het huis verwarmt (via de vloerverwarming). De installatie van deze warmtepomp is over het algemeen vrij eenvoudig. Omdat de temperatuur van de lucht sterk varieert, ligt het rendement van deze warmtepompen wel wat lager. Voornamelijk wanneer het buiten koud wordt daalt de efficiëntie van deze warmtepompen. De buitenunit van deze warmtepomp zorgt in veel gevallen voor geluidsoverlast.
  • Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht is de meest eenvoudige optie van de 4. Deze warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, en deze warmte wordt gebruikt om de binnenruimte te verwarmen. Dit werkt hetzelfde als een traditionele airconditioning, alleen dan wordt de lucht verwarmd i.p.v. gekoeld. Dit type systeem is vrij eenvoudig en goedkoop om te installeren, en kan het beste gebruikt worden als bijverwarming. Het bevat net als een lucht-water warmtepomp ook een buitenunit, en daarom kan dit type warmtepomp ook zorgen voor geluidsoverlast aan de buitenomgeving.

Op onderstaande afbeeldingen vindt u een voorbeeld van een lucht-water warmtepomp (links) en een lucht-lucht warmtepomp (rechts). 

foto van lucht-lucht en lucht-water warmtepomp

Heeft u nog vragen over de geluidsoverlast van het type installatie dat u in gedachte heeft? Neem dan contact met ons op, en we denken graag met u mee. 


Vragen? Bel Reducd op: 06-23041849

En we helpen u direct!

We zijn van ma t/m za van 08:00-20:00u bereikbaar op bovenstaand telefoonnummer.

Wilt u liever door ons gebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter en we nemen - geheel vrijblijvend - contact met u op.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.