Geluidsoverlast door warmtepompen komt steeds vaker bij de rechter

Geluidshinder door warmtepompen bij de rechter

Nieuwe regelgeving sinds april 2021

Door de aangescherpte regelgeving omtrent geluidsoverlast van warmtepompen en airco’s (Bouwbesluit 2012) zien we dat de eerste zaken rondom deze geluidsoverlast bij de rechter zijn geweest. In deze blog vertellen we u over deze eerste rechtzaken en geven we u advies wat u kunt doen om een dergelijke situatie te voorkomen.

Geluidsoverlast door meerdere warmtepompen

In gemeente Gooise Meeren stond het plan om het oude gemeentehuis te transformeren in 40 gasvrije sociale huurwoningen. Hierbij is ingezet op warmtepompen om dit mogelijk te maken. Omwonende maakten zich echter zorgen om de cumulatieve geluidsoverlast van deze warmtepompen en zijn met deze zaak naar de rechter gestapt.
De Raad van State stelde de omwonende in het gelijk en daarmee kwam er een streep door het bestemmingsplan te staan. De uitspraak van de Raad van State valt onder jurispedentie. Dit betekent dat deze uitspraak ook kan gaan zorgen voor vertraging bij andere bouwprojecten. (Link naar uitspraak).

Gemeenten moeten onderzoek doen naar geluidsoverlast

In een andere rechtzaak rondom geluidsoverlast van warmtepompen, dit maal in gemeente Brummen, heeft de rechter geconcludeerd dat de gemeente heeft gefaald in het vaststellen van het bestemmingsplan. Volgens de Raad van State had de gemeente onderzoek moeten doen naar de geluidsoverlast voorafgaand aan het afgeven van het bestemmingsplan.

Ook “particulieren” vaker naar de rechter

Naast deze grotere rechtzaken rondom geluidsoverlast van meerdere warmtepompen leiden ook burenruzies steeds vaker tot juridische stappen. Dit is voor niemand een gewenste situatie, vaak gaat dit namelijk gepaard met ruzie, energie en kosten.
Onze ervaring leert ons dat het voorkomen van jurische stappen in vrijwel alle gevallen de voorkeur heeft.

Wat kunt u doen?

Indien u als particulier overweegt een warmtepomp of airco te plaatsen adviseren wij om vooraf goed na te denken over het geluidsaspect. Sommige installateurs onderschatten de potentiële geluidsoverlast en daardoor zien we dat niet iedereen altijd even goed wordt geadviseerd op dit gebied. Als u vragen heeft rondom het geluid van uw warmtepomp of airco voorafgaand aan de installatie kan het zinvol zijn een geluidsadvies te krijgen voor uw situatie. Reducd werkt veel samen met een geluidsadviseur.

Neem contact met ons op en we brengen u in contact met deze geluidsadviseur. Zij geven advies voorafgaand aan de plaatsing en zijn expert op het gebied van de overheidstool voor het geluid van airco’s en warmtepompen.

Indien het niet mogelijk is om een geschikte locatie te vinden voor uw warmtepomp of airco buiten unit, dan kunnen geluidsisolerende maatregelen een oplossing zijn. Van alle geluidsreducerende maatregelen is een suskast de meestal beste oplossing op het gebied van geluidsreductie. De Reducd geluiddempende omkasting zorgt voor zo’n 14 dB(A) geluidsreductie. Hierdoor is het in de meeste situaties mogelijk een warmtepomp of airco te plaatsen binnen de bestaande regelgeving en zonder geluidshinder.
Naast de Reducd suskast zijn er ook andere oplossingen zoals het weerkaatsen van het geluid. Hierbij is het echter wel goed om te weten dat het geluid in dit geval niet structureel wordt weggenomen (wat wel gedaan wordt in het geval van een warmtepomp suskast) maar wordt verplaatst. Het is afhankelijk van uw situatie wat de meest geschikte oplossing is voor u.

Ook zakelijk, bijvoorbeeld als installateur of project ontwikkelaar van grote bouwprojecten, is het advies om de geluidsoverlast van warmtepompen niet te onderschatten. Het preventief aanpakken van de geluidshinder kan u namelijk veel overlast, energie en geld besparen.
Indien u als project ontwikkelaar of installateur vragen heeft rondom het geluid van een warmtepomp of airco unit dan mag u altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij kunnen u adviseren of uw project zal voldoen aan de nieuwe regelgeving of dat er aanvullende geluiddempende maatregelen nodig zijn.


Laat een reactie of vraag achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.